Ankbröst torkat

Resultat: orolig hela natten, slickar magen och fortfarande lite röd och små utslag.

Jag börjar mer och mer misstänka att Caruso är överkänslig/allergisk. Han fiser mycket och titt som tätt rodnar huden på magen och i öronen o han får små utslag. Men de verkar inte klia eller så.

Så ska endast ge hans vanliga mat nu framöver, men idag hade vi valpkurs och då ville jag ge något gott. Men nu har han som sagt varit lite orolig i magen inatt. Jag gav honom en slick av katternas mat som endast innehåller kött (lamm och gris i detta fall) och igår var magen röd, det är den fortfarande.

Vissa kan tycka att det är onödigt att ge honom rått kött, naturliga godbitar osv men hellre det än en massa spannmål. Han tål absolut inte frolic och om han så råkar sno en liten kula från Lokes mat så fiser han hela kvällen. Så hädanefter endast hans egna mat.
Men det kan mycket väl vara den som är boven också, jag har hört att många som ger RC har problem med att kunna ge hunden annat godis och liknande. Men det var det han fick hos uppfödaren och jag har inte velat byta.
Lägger in en bild på hans mage från imorse, visst är den lite röd?




14 veckor imorgon

Hej!

Gud vad tiden går fort, jag har verkligen inte tid att blogga känns det som. Men jag vill så gärna kunna läsa om valptiden sen, när Caruso är vuxen så ska försöka uppdatera så mycket det bara går!

Imorgon (eller egentligen idag) blir Caruso 14 veckor.
Jag har haft honom i 6 veckor, en och en halv månad och det är ju väldigt läskigt! Det känns som att det var igår vi körde extremt pirriga till bensbyn när Caruso kommit från skåne med ägaren, men samtidigt känns det som att det hände i ett annat liv.

Dessa sex veckor har nog varit de bästa i mitt liv tror jag, iallafall de bästa på väldigt länge. Vi har inte gjort något speciellt och inte stressat något- utan bara njutit. Han har följt med oss och Loke överallt på alla aktiviteter man bara kan tänka sig.

De senaste dagarna har vi äntligen fått bra väder, till skillnad från typ hela juni och halva juli då vi hade SKITVÄDER helt enkelt, regn och mulet typ varje dag.
Så vi har varit en hel del på stranden med Caruso.
Loke gillar inte att bada eller att vara ute när det är så varmt så han brukar oftast få stanna hemma när vi åker iväg på dagen så hittar vi på saker tidigt på morgonen och sent på kvällen när det inte är så varmt för honom. Svart, långhårig hund med tät päls är nog inte så skönt i denna värme :)

Jag tror inte att Caruso gillar att bada så mycket, han följer med mig ut till strandkanten och om jag kastar i en leksak hämtar han den. Jag har bärt ut honom till lite djupare vatten (haha taskigt) för att han ska få simma och det tycker han är roligt, han är duktig på att simma :) Men det bästa med stranden är nog att få sitta invirad i en handuk och torka sen. Eller att gräva i sanden!

Vi började valpkurs förra måndagen- det var jätteroligt och kändes som ett ministeg mot någon sorts träningskarriär.
Jag har längtat efter valpkurs sedan jag ens visste att det fanns- tänk vad roligt att träffa en massa små valpar och lägga grunden för sig själv och ens lilla valp.
På valpkursen är vi 7 stycken tror jag. Caruso, en sheltie, en whippet, en hovawart, en jämthund, en svensk lapphund och en lagotto! :)

Förra tillfället presenterade vi oss, pratade lite om vad våra valpar gillade och tränade lite sitt samt namnlekar. Vi fick leka med valparna för att sedan träna lite passivitet. Jag och Caruso har tränat ryggsäcken sedan dag ett (en passivitetsövning) och han är väldigt duktig på att vara passiv för att sedan leka. Han har en bra on/offknapp med andra ord! :)

Sedan fick vi en läxa- att komma på 5 belöningar som ens hund gillar. Jag funderar fortfarande, ska göra ett inlägg när jag kommer på det!
Nu har jag skrivit väldigt mycket, ska ladda in lite bilder från mobilen och lägga in i datorn. Bilder från de senaste veckorna kommer med andra ord in på bloggen snart :)

12 veckor

Caruso har som sagt fyllt 12 veckor i måndags, jag skrev ett jättelångt inlägg men det försvann bara? :(
Det är lite svårt att fatta att lille spillevinken har bott här i över en månad, helt sjukt!
Man har ju hört klyschorna "Njut medans du kan, de växer upp så fort" osv  men aldrig trodde jag att de skulle vara sanna!  Dessa 4 veckor har känt som några sekunder samtidigt som flera år. Vi har hunnit så mycket men ändå så lite!

Mitt fokus har varit miljö- och socialträning- det har resulterat i att Caruso är så trygg i nya miljöer och tar allt med en klackspark. Han hälsar glatt på nya människor och hundar men jag är noga med att han inte får springa fram till vem som helst, det går lite sisådär med det. Jag hoppas att han i framtiden har ungefär det här tänket:
"Matte och husse är bäst i världen, det är bland dem saker händer. Det lönar sig att vara nära matte och husse. Främmande människor är ganska roliga- man kan hälsa glatt på dem och möter dem alltid med en trevlig attityd- men de är bara folk och en del av allt annat. Det är matte och husse som har alla resurser och det är dem jag ska lyssna på".

Jag vet inte om jag skrivit detta förr- men det går ju inte att skriva för många gånger- Caruso är en fantastisk liten valp! Han har en väldigt tydlig av-och på knapp med vila inne och fullt ös medvetslös ute.
Vi har honom lös så mycket som möjligt för i framtiden hoppas jag att han ska kunna gå lös i alla situationer. Mycket träning kommer att ligga bakom det men vi ska verkligen kämpa!
Koppelträningen går bra- speciellt när Loke är med för då får han lite draghjälp :)

Vi tränar en del hantering och Caruso har inga problem att vi eller andra tar på honom, kollar bettet, känner på bollarna (hehe) osv. Sitt kan han och stå är under bearbetning. Jag har försökt med Ligg men får inte till det, jag börjar med dessa två tricks och att de ska sitta överallt och närsomhelst.
Caruso har åkt buss, bil och flyg utan ett ljud. I bilen och bussen somnar han direkt motorn startas, i flyget var ju inte jag med. Men han är väldigt lätt att ha med sig i alla fall.
Han älskar sina "syskon" Luna, Figge och Loke. De leker väldigt mycket, delar ben och har dragkamp o leker jaga. Så roligt att se :)

Han älskar att gräva, äta på äckliga saker såsom döda fåglar, bajs osv. Han ogillar regnet starkt och har badat någon gång men det var väl inte det roligaste heller. Hans favoritleksak är en räv utan stoppning som piper- favorittugget är kycklingvingar och han äter oftast sin mat med god aptit. Han har varit hos veterinären och blivit vaccinerad utan att säga sitt ord, väger vid 12 veckor drygt 4 kg och ser ut att bli en stor o biffig kille!
Första utställningen blir i slutet på augusti och valpkursen börjar på måndag.

Det var lite om Caruso vid 12 veckors ålder :)
 




10 samt 12 veckor



 
 
 

12 veckor firas med ett superlångt inlägg

 

Hundbus innan jobbet













En bra dag i hundarnas tecken














Presentation

Kanske dags för en presentation här på bloggen då det säkert finns några som inte vet vem jag är! :)
Jag drar mest en presentation över vem jag är, mitt hundliv osv så presenterar jag hundarna lite mer ingående i andra inlägg!

Jag heter Helena, är 20 år och bor i Luleå (Norrbotten) tillsammans med min pojkvän och våra djur.
Jag har alltid gillat djur, speciellt hundar men aldrig riktigt haft mitt eget djur.
Mina föräldrar sa alltid "du får skaffa huur många djur du vill den dagen du flyttat hemifrån"
Sagt och gjort, jag flyttade när jag var 18 och redan innan jag ens packat upp hade jag skaffat en kattunge, lilla Luna. Hon var ett riktigt spontanköp men ack så älskad!
Redan några månader efteråt så insåg jag att Luna verkligen behöver en liten kompis då hon verkade ganska rastlös, och då hämtade vi hem lilla Figaro från en av mina barndomskompisar.
Detta var Oktober 2011.
Jag älskar katterna över allt annat, de har varit mina bästa vänner och ett stort stöd under dessa år jag haft dem och samtidigt varit sjuk.

Flera år innan jag köpte katterna hade jag drömt om en hund, tjatat om en hund, fantiserat om en hund, velat ha en hund. Jag läste allt jag kom över, shoppade hundsaker, gick ut med andras hundar, var på föreläsningar osv. Visserligen hade jag då våran Matti, min mammas fd sambos stövare. Han gick bort i februari 2011 och var en mycket trogen vän, men kanske inte riktigt den hund jag sökte då jag alltid varit väldigt ambitiös, tränat andras hundar och haft höga mål. När jag flyttade hemifrån passade det inte riktigt med hund (och absolut inte valp) eftersom att både jag och min pojkvän då vi båda gick skola.
Men planen var alltid att skaffa valp så småningom- en valp att forma helt själv såsom vi vill ha det.

Men våren 2012 tog jag ett uppehåll i mina studier- skaffade ett jobb men fick genast en massa fritid över, plus att mitt och min pojkväns schema stämde så bra in- så vi började "på skoj" söka en vuxen omplacering till oss. Efter en hel del letande hittade vi vad vi sökte- och det var Loke! En 5 år gammal Finsk lapphund/Border Collie/Kelpie med stort aktivitetsbehov och enorm arbetsglädje- en glad kompis som kan följa med oss ut i skogen och vara en familjemedlem. Den perfekta första hunden för alla hundsporter- men ändå inte perfekt utan det fanns delar som verkligen behövde slipas.
Nu har vi haft honom i drygt ett år och det har varit kämpigt, underbart, lärorikt, jobbigt- med andra ord både positivt och negativt!


Tanken på en till hund fanns inte då vi i mångas ögon redan hade alldeles för mycket djur.
Men som jag skrev så hade vi siktet inne på en valp- dock inte JUST DÅ och inte förrän jag ansåg att Loke var helt "färdig".
Under vintern började jag i alla fall "på skoj" åter igen, leta en hundras som skulle passa oss.
Jag var säker på att jag ville ha en renrasig hund då jag är intresserad utav avel och utställning. Dessutom är allt så mycket lättare med renras speciellt när man satsar högt inom sin hundträning.
Kraven på rasen var att den skulle vara liten och smidig- mindre än Loke (som förövrigt är 52 cm och väger 23 kg), korthårig, ha lite jävlar anamma (Loke är alldeles för förarvek enligt mig), ha en massa driv och gärna passa som allroundhund för alla hundsporter jag vill hålla på med. Ett plus är om den gillar närhet och är gosig, gärna en ras utan för många rasbundna sjukdomar.
Och där passade en ras speciellt bra in- den Dansk/svenska gårdshunden!

Jag mailade en uppfödare här i stan och vi kom överrens om att träffas lite senare under våren kanske- men det dröjde inte länge förrän hon hörde av sig och erbjöd oss att eventuellt ta en hane från Danmark på foder. Vi funderade på det och fick en spark i röven av lite hundfolk jag känner så vi tackade ja. Men det blev väldigt mycket strul med den hanen från uppfödaren i Danmark och då backade uppfödaren här i Luleå. Och det förstår jag, allt ska ju kännas hundra procent rätt speciellt om man köper in en framtida avelshane från ett annat land dessutom. Och tur var väl det, för då hade vi inte suttit här med bästa Caruso!

Men vi blev lovade att så fort det dök upp en annan lovande kull- eller så fort hon fick egna valpar (senare under hösten) skulle vi ha förtur. I februari hörde hon av sig igen att hon hade hittat en lovande kombination i skåne. Mammans släktingar var tydligen väldigt trevliga och hd-statistiken såg väldigt bra ut. Båda föräldrarna är rastypiska och det var tydligen en väldigt lovande kombination med linjer som är sällsynta här i norr (kullen fanns i skåne). Tiken var beräknad 23 april så det var en väääldigt lång väntan men vi var först på att få tinga en hane. Efter många förväntansfulla konversationer om ultraljud, röntgen osv  så fick vi veta att han var född 22 april, vår lilla pärla! Två hanar och en tik, samtliga trefärgade. Båda hanarna med stubbsvans.
Det var då Caruso och hans två syskon :)

För att göra en lång historia kort: Allt var tvunget att stämma på besiktningen osv för att han skulle få komma upp till norr och det gjorde det- valet blev enkelt för uppfödaren här i Luleå som skulle äga honom då den andra hanen hade kroksvans och det ska inte avlas på. Och vilken tur att det blev just lilla Caruso.
Världens snällaste, lugnaste, modigaste, mest nyfikna valp.
Det känns lite klyschigt men just nu känns det som att vår framtid är så himladens ljus- det är nog bara jag som sitter på begränsningarna skulle jag tro!


Så nu sitter jag här- med två katter och två hundar, därav mitt bloggnamn tvåochtvå :)
Hoppas ni inte blev allt för förvirrade av denna långa roman!
 

 

Onsdag med en valp i famnen

Hej!
Idag kom vi äntligen ut efter några dagar hemma!
Har inte riktigt vetat vad vi ska hitta på så det har mest blivit att lalla på här i närområdet, men det kan ju vara bra det också.
Men idag tog vi oss i alla fall ut- efter att Jonas slutat jobbet så åkte vi in till stan med Caruso för att kolla på marknaden!
Det var ganska mycket folk så han fick mest åka i min famn då han dels är ganska liten så att folk inte ser honom- men också för att det är så äckligt på marken i stan och han sätter ALLT i munnen just nu ;) Men han fick gå vissa bitar för jag vill absolut inte att han ska bli någon "famnhund" även om det nästan lutar åt det just nu, haha!

Nåja, efter marknaden hade vi en trött valp så då passade vi på att vila "hela famillen" hehe.
Nu ikväll har jag skrivit på en skoluppsats så hundarna har fått varsin grissvans/oxsvans (hehe kom inte ihåg vad det var riktigt). Loke äter ju upp sånt på fem minuter men lillen håller sig allt sysselsatt i någon timme.
Brukar försöka ge dem något gott tugg ungefär varannan dag såsom svansar, tjurmusklar, lammstrupar, märgben, kycklingvingar, grisöron osv. Jag är väldigt försikig och lite anti sånadär äckliga råhudsben som är tillverkat i fabrik speciellt efter att ha läst denna artikel http://www.cutiepiepolly.se/2013/07/farliga-tuggben.html?m=1
Usch säger jag bara, sånt skit ska inte mina djur få!

När vi gick kvällspromenaden med Loke fick Caruso följa med som vanligt, det är inga bekymmer. Jag tror inte alls på det där att valpar inte alls ska motioneras utan lillen får följa oss på Lokes kvällspromenad, gå i sitt eget tempo, stanna ibland och utforska något, kanske åka en bit och sen fortsätta gå samtidigt som vi tränar inkallningar, följsamhet osv.
Nåja, idag så gömde jag mig bakom en hög med sly och Jonas fortsattte gå med hundarna.
När de märker att jag är borta blir de så himla ledsna, speciellt lillen. Han gnäller, springer runt och letar mig för att sen tjuta av glädje när han lyckas hitta borttappade matte ;) Kan tillägga att han gör likadant om Joans försvinner, kanske lite mindre dramatiskt dock ;) Caruso SKA hålla koll på oss och inte tvärt om.

Äsch, nu babblar jag bort vad jag skulle skriva egentligen. När han letade mig så var det ett såntdär äckligt rödbrunt dike som han promt skulle springa igenom och nästan druknade i. Så han var jätteäcklig, rödbrun och blöt. Det fick bli en dusch för honom, hans allra första om man inte räknar från badet i baljan i vyöni :)
Han skötte sig bra och det bästa är att han fått ligga invirad i en filt i min famn och sovit huur länge som helst.
Nu har vi nyss varit ute och kissat så han har vaknat till liv lite granna.

När jag ändå är på blogghumör ska jag passa på att skriva en presentation om mig, hundarna och våra katter :)
 
 

Bilder från helgen i Kalix

 
 
 
 

 
 

De vanligaste kommentarerna...

"Åh, där är en såndär Jäääääck raaashhhceeel" samtidigt som de tar på honom på ett väldigt oförskämt sätt utan att ens fråga.

Eller denna "Hehe, nu har han visst växt lite" när jag först gått med lillen och sen tar ut Loke direkt efteråt ;)

Kände för ett lite mer lättsamt inlägg efter alla milslånga romaner jag skrivit på sistone. Har fortfarande inte fått in bilderna från helgen i Kalix, men ska försöka på något sätt överföra dem från mobilen till datorn för att sen lägga in dem här. Bloggappen är ganska seg och ibland måste jag stoppa den via inställningar för att den hållt på att ladda upp en bild i flera timmar utan resultat.

Nä, nu ska jag och Jonas åka iväg med hundarna till storheden.
Vi ska äta mjukglass :)

20 minuter valpledigt

Nu ska jag vila!




Lite bilder o sånt

Nu ska jag försöka ladda upp lite bilder från de senaste dagarna, men det brukar gå lite segt ibland så håll tummarna! Men kan ni läsa detta inlägg har det förmodligen lyckats ;)

Imorse var jag och Caruso i stallet, Jonas syster hade dressyrträning med sin häst så vi kollade på. Kul för mig att se då Josse har en så fin häst! Perfekt miljöträning för Caruso som förhoppningsvis kommer vistas i ridhus fler gånger när vi börjar med agility. På vintern hålls träningar o tävlingar oftast i ridhus.
Sen dess har vi bara slappat men även tränat utställning med det fina kopplet jag köpte här om dagen :)

Ikväll är det en tidig kräftskiva här i Kalix för det kommer besök från England. Jonas och Loke kommer på ett tag, saknar dem båda.
Jonas föräldrar har en Golden retriever som heter Ricky och är Lokes bästa vän. Men Ricky gillar inte Caruso särskilt mycket.

Tror jag tar bilderna i ett enskilt inlägg!

Kalix

Igårkväll fick jag och min pojkvän någon snilleblixt att åka till kalix där hans föräldrar bor. Jag skulle egentligen ha åkt imorse eftersom det är kalixveckan med en massa roligheter, och idag var det hunduppvisningar!
Men hans syster frågade om vi ville spela brännboll så då åkte vi redan då. Caruso hade sovit heela eftermiddagen eftersom vi hade varit hos min kompis Hanna och på djurmagazinet så han var trött.
Men lagomt till att vi kom fram till kalix (det tar ca en timme att köra) så vaknade han.

Som sagt, vi skulle spela brännboll men det blev inte riktigt av utan istället var vi hos Jonas syster och lyssnade på musik.
Hos Jonas syster var även Carusos kompis, den 3åriga Jack Russeln Keno som han träffat en gång tidigare och de trivs så himla bra ihop! Leker och myser :)

När vi kom hem somnade Caruso på en gång (även om han sovit i Jonas systers kompis famn i flera timmar). Det tar på krafterna att leka och bli uppfostrad, även om det sker under kontrollerade former innan leken hinner bli allt för intensiv för lillen!

Idag var det som sagt hunduppvisning, när vi kom dit hade agilityn redan börjat och oj så duktiga alla ekipage var! Caruso var såklart duktigast som bara satt tyst och kollade på, pussade på sin kompis Keno som var där även idag och sov lite i min famn.

När det var dags för rallylydnaden kom Jonas med Loke och så gick vi banan några gånger, det var såå kul och jag som knappt tränat med Loke de senaste veckorna blev så förvånad över hur DUKTIG Loke är! Det kändes som att cykla på en kär gammal cykel, allt gick som det skulle och det kändes så himla hemvant.

Jonas har faktiskt ansvarat för den mesta av Lokes träning sedan Caruso kom men nu ska vi snart komma igång på allvar igen, speciellt med rallylydnaden och kanske till och med komma ut på tävlingsbanorna äntligen! Kan även tillägga att Loke inte alls brydde sig om de andra hundarna, han var lite ofokuserad de första 2 minutrarna men sen var det som att de andra hundarna inte existerade, så förvånad jag blev! Annars har det varit vårat största problem, att det inte gått att träna kring andra hundar för att han blir så fixerad på dem. Jippie! :D

Nu ikväll har Jonas och Loke åkt hem, Jonas ska jobba ett kort pass imorgon men kommer tillbaka efter det. Vi kom fram till att det var bäst att ta med Loke eftersom jag fortfarande har lite problem med att manöverera två hundar på egen hand ;) Dessutom skulle Jonas ge Loke egen tid ikväll och fara ut och cykla med honom, så jag tror inte han misstycker.

Nu ska vi gå och lägga oss!
Lägger upp bilder från dessa två dagar senare :)

Mina sötisar







Socialträning

Hej!

Idag var vi som sagt på socialträning på forma hundcenter (osäker på namnet, de har nyss bytt!) och det gick väl ganska ok för att vara första gången. När vi där kom dit så var det redan tre hundar där, en valp och två vuxna. Jag satte ner Caruso men alla tre hundarna kom störtandes och lillen blev jätterädd, sprang och gömde sig i en bokhylla :/ Så han fick sitta i min famn och kolla på när de andra hundarna lekte istället, och det gick bättre.
Han morrade lite när hundarna kom för nära, lät som en liten borr, haha!

När två av hundarna gått hem fick Caruso undersöka lokalen lite tillsammans med en av de vuxna hundarna, lillen försökte bjuda in till lek men blev rädd och börja skrika när den stora hunden sprang mot honom i någon sorts jaga-lek. Är detta normalt, att han skriker? Antar att det är för att han är osäker, självklart ska vi åka på fler socialträningar och hoppas att han är tryggare då!

Efter det har vi bara tagit det lugnt här hemma, Caruso och Loke har för första gången lekt tillsammans! De fick en bläckfisk-leksak som de hade dragkamp med, de höll i varsitt ben (eller arm?) och sprang runt och drog! Så himla glad jag blev :)
Nu ikväll har jag även varit förbi stallet en sväng, jag hjälper min kusin med hennes häst då och då.
Lillen har följt en gång tidigare men hälsade då aldrig på hästarna, nu ikväll fick han följa med i beteshagen i tryggt förvar i min famn och hästarna, som är väldigt nyfikna, kom såklart fram och skulle nosa. Då tog han fram lillborren i sig igen och morrade för fulla muggar. Hästarna blev väldigt fundersamma vad det var som lät kan jag då lova :)

Nu är det alldeles för sent igen, jag och Caruso har lyckats vända på dygnet totalt.
Imorgon jobbar Jonas 7-12 och efter det skulle vi egentligen blivit bjudna på lunch på en kinarestaurang här i stan av hans mamma (som bor i Kalix), men jag måste nog avstå med tanke på att lillen självklart inte kan vara själv hemma :/ Vid såna här tillfällen känns det trist att det är så, men annars har jag inga problem med att vara hemma eller försöka smita ut när Jonas är hemma. Det får man räkna med när man har valp helt enkelt, att avstå vissa saker :)

Nåja, god natt! :)

Sämst bloggare!

Ja, detta med uppdatering av denna blogg gick inte så strålande! Jag njuter alldeles för mycket av denna valptid men det kan ju vara kul att gå tillbaka och läsa när han blir äldre.
Så från och med idag ska jag bättra mig!
Skriver dock lite mer på min andra "vardagsblogg" www.hehlenaaa.blogg.se :)

Idag har vi varit väldigt lata, hela förra veckan var ganska händelserik så tog en dag helt utan krav och träning för lillen. Bara äta, sova, leka och göra sina behov ute. Det har duggregnat hela dagen och Ruso hatar regn så det passade ju bra att ta en innedag :)
Jag har spelat sims och djuren har mest bara sovit.

Imorgon ska vi åka och socialträna i en lokal där en instruktör håller i kurser och öppna träningar. Jag har varit på rallylydnadskurs där med Loke och det är även där vi ska gå en tävlingsförberedande valpkurs med start i oktober. Har också anmält mig och Loke till vardagslydnad fortsättningskurs, vi har fortfarande saker kvar att jobba med.

Ska även skriva en ordentlig presentation om mig och djuren- men nu måste jag sova!
Bjuder på lite bilder från senaste tiden- visst har lillråttan växt?




























Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!
Vinn presentkort, helt gratis! - www.vinnpresentkort.nu
Spela poker, casino, bingo m.m online. Massor av bonusar på Bonusar inom Poker, Casino, Slots med mera - PokerCasinoBonus